Kystkulturlosen Forside  Ta kontakt  Nettstedkart  www.kysten.no
 
 

Listerbåt

Midtsidebåten i KYSTEN nr. 4 - 1990

Norges eneste ekte listerbåt?

 Tekst og tegning av Arne Emil Christensen

 Den kjente folkelivsforskeren Eilert Sundt besøkte Lista i 1861 og snakket med folk som husket hvordan typen Listerbåt ble skapt. Ca. 1820 flyttet det en mann til Lista fra Jondal i Hordaland: Gjert Gundersen. Han kom fra et distrikt med stor og aktiv båt- og skipsbyggingsvirksomhet. Båttypen var lett, bygget med tre brede bord pr. side, slik oselvere og hardangerbåter fortsatt bygges, og med furu som hovedmateriale.

Det er dårlig med båtskog på Lista, slik at det ikke er naturlige forutsetninger for båtbygging. Fiskerne og losene på Lista hadde fått båtene sine fra distriktet østenfor, og med eik som byggemateriale

 Gjert Gundersen begynte å bygge båter på Lista, og han satte seg for å kombinere det beste fra de båtene han kjente hjemmefra og de han møtte på Lista. Båtene ble spririgget etter østnorsk skikk. Resultatet, Listerbåten, ble vellykket. Etter hvert fikk båtene et marked også utenfor hjemmedistriktet, og de ble etterlignet i mange andre båtbyggerdistrikter. I Hardanger-Sunnhordaland ble de større båtene endret i retning av listertypen. Nordover langs kysten ble det bygget ”listringer” med mer eller mindre lokal sveip, samtidig som båtene fra Lista og Hordaland ble en kraftig konkurrent til de eldre båttypene. De store sesongfiskeriene førte folk fra store områder sammen, og her kunne fiskerne sammenlikne båter fra mange båtbyggere. Listerbåtene ble kjent i sildedistriktene, ”sørafisket” ved Haugesund og ”norafisket” ved Kinn i ytre Sunnfjord, før de fikk innpass i torskefiskeriene, men etter hvert kom de i bruk både på Møre og i Nord-Norge.

 Listringene gikk etter hvert over til å bygge dekkete skøyter, i begynnelsen med spririgg, etter hvert ble de gaffelrigget.

 Det finnes en del lokalt byggete ”listringer” bevart, men lenge har det vært akseptert at noen ekte åpen listerbåt fantes ikke.

 Gamle Kvernes bygdemuseum på Averøya på Nordmøre kjøpte i 1950 en stor torskegarnbåt fra Todalen i Aure. Helst ville museet hatt en nordmørebåt, men det lot seg ikke skaffe i så stor størrelse. Etter min vurdering er det ikke tvil om at dette er en ekte åpen listerbåt. Den er bygget med trenagler i huden, noe som er et klart østnorsk trekk, men bordgangen er spikret i stevnene. Fasongen er litt annerledes enn tilsvarende båter fra Hordaland og Ryfylke, og slankere enn båter fra Mandal-Kristiansand-området. En rekke detaljer er de samme som på Eilert Sundts bilde av en listerbåt.

 Sommeren 1990 fikk jeg muligheter til å måle opp båten, med reisebidrag fra Vest-Agder fylkeskommune. Da båten kom til museet fulgte det med storseil. Dette er et gaffelseil, men det har fasong som de høyt piggete spriseilene listringene brukte, og det er sannsynlig at båten har vært spririgget opprinnelig. Klyverbommen har vært løs, festet i beslag på bjelken over framrongen og tredd gjennom ring på stevnen. Den kraftige løygangen av jern for storseilskjøtet er en detalj som også finnes på Eilert Sundts tegning. Forskipet er lite utlagt, og listerbåtene hadde da også ord på seg for å ta ganske mye skvett over baugen. Båten er nøyaktig 10 meter over stevntoppene, nesten 32 fot..

 På fiskeriutstillingen i Bergen i 1898 var det stilt ut en listerbåt på 40 fot, så denne er ikke en av de største, selv om den sikkert har vært tung nok når den skulle hales opp mot garnlenka. Det er spor etter garnrullbeslag forut på babord side, men det er ikke sikkert om dette er originalt, eller satt på etter at båten kom i bruk på Nordmøre.

 Foreløpig er det ikke samlet inn opplysninger om båtens historie, og det er vanskelig å finne folk som kan fortelle. I alle fall har vi en ekte listerbåt bevart likevel. Det er en fornøyelse å presentere klenodiet i KYSTEN.
_______________________________________________________

 

Skrevet av Administrator 11.06.2002 kl. 19:42


Kystkulturlosen, Forbundet KYSTEN, Skur 28, Nordre Akershuskai, 0150 Oslo
Tlf 22 42 42 82, Fax: 22 41 53 15, forbundet@kysten.no

Støttet av norsk kulturfond