Kystkulturlosen Forside  Ta kontakt  Nettstedkart  www.kysten.no
 
 

Styrbjørn

 ex ATLET ex STYRBJÖRN

Styrbjørn

D/S ”Styrbjörn” ble bygd som byggenummer 318 ved Göteborgs Nya Verkstad i 1910 for Trafikaktiebolaget Grängesberg-Oxelösund i Stockholm. Styrbjörn var ved overlevering Skandinavias største og sterkeste slepebåt og var bygget etter Den Norske skipskontrolls regelverk. Allerede som ny ble den stasjonert som slepebåt i Narvik, chartret av LKAB for å assistere malmskipene til og fra utskipningshavna. I tillegg ble den brukt i bergningsoppdrag og som representasjonsfartøy. I april 1940 ble ”Styrbjörn” senket av tyske styrker på Narvik havn. Den ble hevet kort tid etter og brukt i tysk tjeneste i okkupasjonsårene. I 1963 ble slepebåten tatt ut av tjenesten på Narvik havn og solgt til Høvding Skipsopphugging i Sandnessjøen og ble omdøpt til ”Atlet”. Etter noen år gikk den i opplag.

”Styrbjörn” ble utstyrt med skotsk røykrørskjele og en Compound dapmaskin på 550 IHk.  I 1950 ble ”Styrbjörn” ombygget og overhalt ved Götaverken i Göteborg. Det ble utført utvidelse av bro/bestikk, ombygging av salong og lugarer, montering av signalmast, nedkorting  av skorstein fra 9 til 6 m. Originalt maskineri ble beholdt. Etter ombygging ble den igjen satt inn i tjeneste i Narvik.

I 1979 ble skipet reddet fra opphugging av Norsk Veteranskibsklubb i Oslo i samarbeid med Petter Olsen. Etter overtakelse av Norsk Veteranskibsklubb fikk slepebåten tilbake sitt originale navn.  Fartøyet restaureres i den utforming den hadde når den gikk ut av aktiv tjeneste for Grängesberg og skal benyttes til kulturformidling. ”Styrbjörn” har fast kaiplass ved Akershuskaia i Oslo.

 

Skrevet av Administrator 12.08.2002 kl. 18:22

Kystkulturlosen, Forbundet KYSTEN, Skur 28, Nordre Akershuskai, 0150 Oslo
Tlf 22 42 42 82, Fax: 22 41 53 15, forbundet@kysten.no

Støttet av norsk kulturfond
Utviklet av Electric Farm ASA