Kystkulturlosen Forside  Ta kontakt  Nettstedkart  www.kysten.no
 
 

Båtmotoren

Et forsømt område innen kystkultur og fartøyvern er motoren, i alle fall i skriftelig materiale. Det finnes entusiastiske grupper i hele landet som har spesialisert seg på båtmotorer og har opparbeidet seg store samlinger. Det restaureres gamle motorer og det skaffes historisk materiale om dem.  Vi vil presentere noen samlinger her og presenterer Gokstad kystlags register og HFS motormuseum med link til deres internettsider foreløpig.

Register over motorer
En drøm har vært å lage en oversikt over motorsamlingen til Gokstad kystlag, som kunne være tilgjengelig for alle. Takket være Biblioteksystemer A/S som har gjort dette mulig, er nå Gokstad kystlags motorsamling i ferd med å bli tilgjengelig for alle. Arbeidet med å registrere alle motorene tar tid, men i tiden som kommer vil flere og flere motorer bli gjort tilgjengelig, og det vil komme bilder til de fleste motorene. Vi håper også at vi vil få lagt inn motorlyd for de motorene som kan kjøres. Senere vil det også komme en oversikt over hva Gokstad kystlag har av motordokumentasjon.

Samtidig som Gokstad kystlag ble etablert i 1990, fikk de leiet en slipp med bygninger og motorverksted i Sandefjord. Da motorverkstedet inneholdt flere gamle båtmotorer og svært mange eldre motordeler, ble det etablert et eget verkstedlag. Verkstedlaget fikk som oppgave å restaurere og ta vare på kystlagets båtmotorer, slik at de kunne stilles ut og demonstreres. Det har etter hvert blitt samlet flere motorer, slik at samlingen nå består av ca.80 motorer. Det finnes både restaurerte og urestaurerte motorer, samt flere delemotorer. Det er bygget eget rom for utstilling, og det skal bygges mer.

Deres hjemmesider finner dere her.

HFS motormuseum
Hardanger Fartøyvernsenter har laget et motormuseum på sine Internettsider der man kan finne informasjon om forskjellige typer motorer.

Deres motormuseum finner dere her.

______________________________________

Skrevet av Forbundet KYSTEN 23.06.2004 kl. 11:28


Kystkulturlosen, Forbundet KYSTEN, Skur 28, Nordre Akershuskai, 0150 Oslo
Tlf 22 42 42 82, Fax: 22 41 53 15, forbundet@kysten.no

Støttet av norsk kulturfond