Kystkulturlosen Forside  Ta kontakt  Nettstedkart  www.kysten.no
 
 

Fyrlykter

Da fyrlyktene, eller fyrlampene som de tidligere het, ble innført i Norge i 1883, innledet dette en ny epoke for kystfarten ved å gjøre en sikker nattseilas mulig. Fyrlykter var mindre enn fyrene og opprettet som ubemannede små fyr. Dette året bevilget Stortinget penger til opprettelse av 13 gassoljelamper på ulike steder langs norskekysten og den første fyrlampen ble anbrakt på Flatøy i Bergensleden.

 

Fyrlykt utenfor Grimstad. Homborsund fyr i bakgrunnen. Foto: Per Hillesund

 

 

 

De første fyrlampene ble plassert i lyktehus bygget i tre. Men da disse flere ganger ble utsatt for brann gikk man i 1894 over til de velkjente små åttekantede kioskene av støpejern. Denne lyktehustypen, som ble utviklet og produsert av firmaet S.H.Lundh & co’s mek. verksted i Frognerkilen, Christiania, har senere holdt seg uforandret nesten til i dag.

I dag finner vi over 4000 fyrlykter og lanterner langs norskekysten. En stor del av fyrlyktene har i dag elektrisistet som energiforsyning. Enten via kabler ført frem til lykten eller batterisforsyning med solcellepanel som bidrar til å lade opp batteriene.

 

Kavringen fyr, beliggende på Søndre Kavringdynga, er med sitt karakteristiske tårn et markant og godt synlig innslag i havnelandskapet  mellom Hovedøya og Pipervika i Oslos indre havn. Fyrlykten ble opprettet i 1892. Foto: Tore Friis-Olsen.

Skrevet av Forbundet KYSTEN 06.07.2005 kl. 09:55


Kystkulturlosen, Forbundet KYSTEN, Skur 28, Nordre Akershuskai, 0150 Oslo
Tlf 22 42 42 82, Fax: 22 41 53 15, forbundet@kysten.no

Støttet av norsk kulturfond