Kystkulturlosen Forside  Ta kontakt  Nettstedkart  www.kysten.no
 
 

Tangsuppe - det er godt det

Artikkel fra tidsskriftet KYSTEN nr. 1 - 1980

Laget av Gro Rønneberg

Tangsuppe laget av nyplukket, frisk duftende tang fra ren salt sjø – det er godt det. Forsøk selv:

Gulbrune, unge skudd av blæretang (grisetang er best) klippes av stenglene og legges i en bøtte med sjøvann. Du trenger omtrent en halv liter tang til seks mennesker.

Når du kommer hjem etter en hyggelig tur langs stranden – ta fram kjøttkvernen og mal tangen en gang. Legg den malte tangen i gryte og ha i vann og litt eddik som hindrer at tangen blir gelèaktig. Kok ca. 10 minutter.

Blåskjell, kamskjell eller liknende, reker, krabbe og fisk smaker fint sammen med tangen. Skrap skjellene rene og legg dem i langpanne i stekovnen. De er ferdige når de gaper. De avkjøles og kraften siles fra. Skjellkraften helles i tang-gryta.

Smak til med hvitløkpulver eller et hakket fed hvitløk.

Lag jevning (rist et lite glass med mel og melk) og hell jevningen i tanggryta, rør mens du heller og stopp når suppen er blitt passe tykk. nå skal fargen være lysegrønn omtrent som spinatsuppe. Kok i ti minutter.

Paprika (Donausalat f.eks) gir både fargeinnslag og ekstrasmak hvis det er ønskelig.

Smak suppa til med salt og pepper, eventuelt eddik. Tilsett skjellene, gjerne også noe kokt fisk, reker eller liknende, og litt rømme (dette er en meget kraftig suppe selv uten rømme).

Avanserte tangsuppe-spisere klarer seg bare med tang, salt og pepper og eddik.

Velbekomme.

_______________________________________

Skrevet av Forbundet KYSTEN 16.10.2003 kl. 21:44

Kystkulturlosen, Forbundet KYSTEN, Skur 28, Nordre Akershuskai, 0150 Oslo
Tlf 22 42 42 82, Fax: 22 41 53 15, forbundet@kysten.no

Støttet av norsk kulturfond
Utviklet av Electric Farm ASA